Radio Romania – Coverage from the ICD Symposium on Cultural Diplomacy in the Levant

Radio Romania (Romanian Radio) - May 23rd, 2013; Radio Romania announces the ICD event
  May 23rd, 2013

Bucharest Forum” dedicated to Intercultural Dialogue

emil-constantinescu-1.png

Joi începe la Bucureşti o conferinţă dedicată diplomaţiei culturale care se va încheia cu o “Declaraţie pentru pace şi dezvoltare în Levant”.

Joi se deschide la Bucureşti Forumul “Levantul, leagănul diplomaţiei culturale. Redescoperind Mediterana”, în organizarea Fundaţiei Române pentru Democraţie, în parteneriat cu Academia de Diplomaţie Culturală din Berlin, Senatul României, Camera Deputaţilor, Guvernul României, Institutul Cultural Român, Universitatea din Bucureşti şi Black Sea-Caspian Sea International Fund (BSCSIF).

Tradiţiile, prezentul şi perspectivele diplomaţiei culturale în Balcani, Orientul Mijlociu şi nordul Africii, reconsiderarea rolului Mediteranei în secolul XXI sunt printre temele care vor fi abordate în cadrul forumului.

Invitat la Apelul Matinal de joi a fost preşedintele Academiei de Diplomaţiei Culturală a Institutului de Diplomaţie Culturală, Emil Constantinescu.

Potrivit preşedintelui, “dialogul intercultural va înlocui în timp relaţiile bazate doar pe forţa militară şi presiuni economice”.

Dar “dialogul intercultural” nu este numai sarcina guvernelor, crede preşedintele Emil Constantinescu, “şi mediul academic poate să joace acum un rol important şi, de aceea, am organizat această conferinţă la Bucureşti, sub titlul “Forumul Bucureşti”, la care am invitat prestigioase nume ale ştiinţei şi culturii mondiale, printre care chairman-ul Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă, academie fondată de Einstein, Oppenheimer şi Fleming, cu 60 de ani în urmă, şi care cuprinde spirite şi figuri prestigioase ale ştiinţei şi culturii mondiale”.

“Când am fost ales preşedintele Academiei de Diplomaţiei Culturale din Berlin, mi-am propus exact acest lucru, să valorific rolul pe care România l-a jucat, de punte, între Orient şi Occident”, a spus Emil Constantinescu.

Levantul, “leagănul diplomaţiei culturale”

Leagănul diplomaţiei culturale este considerat a fi Levantul, crede preşedintele Academiei de Diplomaţiei Culturală a Institutului de Diplomaţie Culturală.

“Zona de est a Mediteranei şi, de fapt, ceea ce considerăm acum Levantul – nordul Africii, Orientul Mijlociu, Balcanii şi Caucazul – este, de peste milenii, leagănul diplomaţiei culturale, dar şi pentru că civilizaţiile egipteană, iudaică, asiriană, babiloniană, feniciană, califatele arabe, imperiile Roman, Bizantin şi Otoman au creat, fiecare într-un fel propriu, un spaţiu de schimburi nu numai de mărfuri, dar şi de idei şi de dialog cultural”, a afirmat preşedintele în cadrul Apelului Matinal.